Sposób stosowania:
Zabieg wapnowania należy wykonać na co najmniej 3-4 tygodnie przed planowanym wysiewem nasion lub sadzeniem roślin oraz przed zastosowaniem innych doglebowych nawozów ogrodniczych. Nawozy wapniowe zaleca się stosować jesienią lub bardzo wczesną wiosną.
Wapno granulowane należy rozsypać równomiernie na całej nawożonej powierzchni oraz w miarę możliwości zmieszać z wierzchnią warstwą gleby o miąższości 10-20 cm. Dawki nawozu powinny być ustalane w zależności od odczynu i rodzaju gleby.
Trawniki:
- gleby bardzo kwaśne (pH gleby poniżej 5) – dawka 4–5 kg/10m2,
- gleby lekko kwaśne (pH gleby około 6) – dawka 1–2 kg/10m2.
UWAGA!
Na świeże wapnowanie źle reagują takie warzywa jak: groch, fasola, marchew, pietruszka, seler, pasternak, pomidor, ogórek, dynia. Wapnowanie gleby pod uprawę wyżej wymienionych roślin należy przeprowadzać najpóźniej jesienią w roku poprzedzającym uprawę.
Nie należy stosować wapna pod rośliny kwasolubne takie jak: borówki, rododendrony, rośliny wrzosowate itp.
Nie należy stosować w jednym roku nawożenia obornikiem i wapnem.
Skład nawozu:
- NAWÓZ WE
- ŚRODEK WAPNUJĄCY
- Typ nawozu - Wapień standardowy
- 50% CaO - tlenek wapnia całkowity
- Liczba zobojętnienia - min. 50
- Reaktywność - 100%