Pobudza o poranku, daje chwilę wytchnienia w pracy, towarzyszy ważnym rozmowom… O kawie można napisać niejedną historię. My podpowiadamy, którą z nich wybrać, by cieszyć się intensywnym aromatem i głębokim, aksamitnym smakiem.
Kawa ziarnista – królowa kaw
W sklepach znajdziemy najróżniejsze kawy, które możemy podzielić na trzy kategorie: rozpuszczalne, mielone i ziarniste. Pierwszy rodzaj nie zadowoli wytrawnych kawoszy: z kawowego pyłku przygotujemy raczej napój o smaku kawy – smaczny, ale pozbawiony głębi i z mniejszą zawartością kofeiny. Kawa mielona ma wielu zwolenników, można ją szybko zaparzyć, ale jeśli chodzi o smak i aromat – to wciąż nie jest to! Jeśli zatem szukasz wyjątkowych doznań smakowych i nie wyobrażasz sobie dnia bez filiżanki aromatycznego naparu najwyższej jakości – wybierz kawę ziarnistą!
Trzy najpopularniejsze gatunki kawy to łagodna, często obdarzona posmakiem orzechów arabika, intensywna i korzenna robusta oraz liberica, z której tworzy się rozpuszczalne napoje. Jeśli nie możesz się zdecydować, czy wolisz arabikę, czy robustę, zaufaj naszej opinii i wybierz idealną mieszankę tych dwóch gatunków!
Kawa jak z włoskiej kawiarni
Czy wiesz, że brytyjska sieć popularnych kawiarni Costa Coffee została założona przez dwóch braci pochodzących z Włoch? To właśnie słoneczna Italia jest uważana za ojczyznę tego napoju, a określenie „włoska kawa” stało się synonimem naparu najwyższej jakości, o bogatym smaku i zaskakującym aromacie.
Kawa, którą do tej pory mogłeś rozkoszować się tylko w kawiarniach, możesz teraz przyrządzić w domu – wystarczy, że kupisz opakowanie ziarnistej Costa Coffee Signature Blend. To wyjątkowa mieszanka arabiki i robusty, średnio intensywna, o przyjemnym, słodkawym smaku z nutą orzechów i karmelu. Zachwyci cię o poranku, doda energii na cały dzień, a wypita po południu przegoni znużenie. Celebruj kawowe momenty i ciesz się chwilą tylko dla siebie!
Jak przygotować kawę ziarnistą?
Costa Coffee Signature Blend jest przeznaczona do parzenia w ekspresie ciśnieniowym, ale nie tylko. Jeśli w odpowiedni sposób zmielimy ziarna, możemy ją przygotować również w ekspresie przelewowym lub kolbowym, w tzw. prasce francuskiej, kawiarce i w sposób tradycyjny. Brak sprzętu nie jest zatem żadną przeszkodą – po zmieleniu ziaren mamy wiele możliwości parzenia.
Kawa ziarnista Costa Coffee Signature Blend jest dostępna w opakowaniach 500 gramowych i kilogramowych. Występuje w dwóch wersjach – medium roast, czyli średnio palona, i dark roast – mocno palona, o intensywniejszym smaku. Sprawdź, którą z nich bardziej lubisz!