Węglowodany, tłuszcze i białko to trzy makroskładniki, których odpowiednie zbilansowanie jest podstawą zdrowej diety. Dzisiaj większość osób nie ma problemów z dostarczeniem odpowiedniej ilości węglowodanów i tłuszczy. Jednak pojawiają się problemy z proteinami. W tym artykule przyjrzymy się produktom wysokobiałkowym, jednak najpierw odpowiedzmy sobie na podstawowe pytanie.
Dlaczego potrzebujesz białka w diecie?
Białko wielu osobom kojarzy się ze sportowcami, osobami regularnie chodzącymi na siłownie, które chcą budować masę mięśniową. Prawdą jest, że proteiny są budulcem mięśni i jeśli chcesz poprawiać swoje wyniki sportowe, to go potrzebujesz. Jednocześnie to niezbędny składnik w diecie wszystkich ludzi, nawet tych, którzy prowadzą spokojny tryb życia.
Białko odpowiada za wiele kluczowych funkcji organizmu. Wpływa m.in. na odporność, kondycję włosów i paznokci. Jego niedobór obniża odporność, może powodować apatię oraz bóle mięśni. Ponadto niski poziom protein w diecie może prowadzić do szybszego zmęczenia wskutek wysiłku fizycznego oraz wolniejszej regeneracji.
Dlatego też każda osoba powinna zadbać o odpowiedni poziom białka w diecie. Jaka jest odpowiednia ilość? Zależy to od wielu czynników m.in. wieku, poziomu aktywności fizycznej. Ogólnie rzecz biorąc, za minimum możemy uznać spożywanie 0,8 g białka na kilogram masy ciała.
Czym cechuje się jedzenie wysokobiałkowe?
W skrócie są to produkty, które zawierają większą ilość białka. Zaliczamy do nich np. mięso, jaja, rośliny strączkowe. Jednocześnie coraz większą popularnością cieszą się alternatywy dla klasycznych produktów np. chleb wysokobiałkowy. W klasycznym, białym pieczywie na 100 g produkty przypada ok. 10 g białka, natomiast w chlebie wysokobiałkowym jest to nawet ponad 2 razy więcej, czyli 20 g białka na 100 g pieczywa.
Produkty wysokobiałkowe to podstawowy sposób na zwiększenie udziału w diecie. Pozwalają zbilansować posiłki bez konieczności zażywania suplementów.
Czy produkty wysokobiałkowe są zdrowe?
Ogólnie rzecz biorąc tak. Oczywiście nie da się na to pytanie odpowiedzieć jednoznacznie bez wskazania konkretnych produktów. Na finalny werdykt wpływa m.in. skład. Ponadto pamiętaj, że klucz do zdrowego odżywiania stanowi zbilansowana dieta, czyli zachowanie balansu pomiędzy węglowodanami, tłuszczem, a białkiem.
Nie mniej ważne jest dopasowanie diety do indywidualnych wymagań. Osoby, które mają np. problemy z nerkami, powinny skontaktować się z lekarzem przed wprowadzaniem zmian w spożywanych posiłkach. Jednocześnie produkty wysokobiałkowe są często najprostszym sposobem na zwiększenie udziału protein w diecie.