Makaron jajeczny przygotowujemy w oparciu o tradycyjne receptury – jego smak jest niczym powrót do czasów dzieciństwa. Jednak to dzięki dodatkowi pszenicy durum jest znacznie bardziej wartościowy. Zawiera wiele wartości odżywczych, zawiera m.in. luteinę, witaminy z grupy B, potas, żelazo i kwas foliowy. Ponadto pszenica durum ma niższy indeks glikemiczny, dlatego po ten makaron chętnie sięgają diabetycy oraz osoby prowadzące zdrowy tryb życia.
Makaron jajeczny z pszenicy durum stanowi połączenie tradycyjnego smaku z racjonalnym odżywianiem.
To propozycja dla tych, którzy cenią sobie tradycję, jak i nowoczesność.
Dodatek jajek i odżywczej pszenicy sprawia, że posiłek z makaronem jajecznym jest niezwykle sycący.
Latem można jeść go na zimno z sezonowymi warzywami lub owocami, zaś w chłodniejsze dni polecamy dodatek ciepłych, rozgrzewających sosów i zup.
Warto podkreślić, że to właśnie z twardej pszenicy durum powstają włoskie pasty z najwyższej półki.
Ta odmiana makaronu wchłania mniej wody, a także posiada większą przyczepność. Koniec z sosem, który uparcie spływa po makaronie!
Taki sam makaron zagniatały nasze babcie!